Bugün, 8 Temmuz 2025 Salı

ANDIZLI MEZARLIĞI'NDA TARTIŞMALARI BİTİRECEK AÇIKLAMA.. ‘O DUVAR KÜLTÜR VARLIĞI DEĞİL’

ANDIZLI MEZARLIĞI

Kültürel miras gönüllüsü Orhan Deniz Kaplan, yıkılan taş duvarın tarihi bir su köprüsünün kalıntısı olduğunu belirterek Kültür Turizm Bakanlığı’na başvurdu. Yapılan incelemelerde o duvarın “kültür varlığı” olmadığına karar verildi

Antalya’da Andızlı Mezarlığı çevresinde gerçekleştirilen yol çalışması krize neden olmuştu. Kültürel miras gönüllüsü Orhan Deniz Kaplan, yıkılan bir taş duvarın tarihi bir su köprüsünün kalıntısı olduğunu belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu. Yapılan incelemelerde söz konusu duvarın “kültür varlığı” olarak tesciline gerek olmadığına karar verildi.

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yer alan tarihi Andızlı Mezarlığı’nın doğu sınırında Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen yol çalışması, tarihi dokuya zarar verildiği iddialarıyla krize neden olmuştu. Kültürel miras gönüllüsü Orhan Deniz Kaplan, yıkılan bir taş duvarın tarihi bir su köprüsünün kalıntısı olduğunu belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu. Ancak yapılan incelemelerde söz konusu duvarın “kültür varlığı” olarak tesciline gerek olmadığına karar verildi.

12 METRE GENİŞLİĞİNDE

Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün özel haberine göre Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Yüksekalan Mahallesi’nde bulunan Andızlı Mezarlığı’nın doğusunda yürüttüğü 12 metre genişliğindeki yeni yol çalışması tepki çekmişti. İnşaat Yüksek Mühendisi Galip Büyükyıldırım ile Yüksek Mimar Şeyda Güvenç Duran, çalışmanın yalnızca mezarlık sınırlarını değil, aynı zamanda tarihi bir su yapısını da tahrip ettiğini savunmuştu.

BAKANLIĞA BAŞVURU YAPTI

Andızlı Mezarlığı çevresinde yapılan yol çalışması, kültürel miras tartışmasını da beraberinde getirdi. Kültürel miras gönüllüsü Orhan Deniz Kaplan, yıkılan bir taş duvarın tarihi bir su köprüsünün kalıntısı olduğunu belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.

SU YOLU İDDİASINI SÜRDÜRDÜ

Kaplan’ın 15 Mayıs 2025 tarihinde “Alo 176 Kültür Varlıkları Hattı” üzerinden yaptığı başvuruda, Antalya Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının güneyinde kalan Andızlı Mezarlığı içinden geçirilen yol çalışmaları sırasında, doğu sınırındaki taş duvarın kuzeyden güneye yıkıldığı ve bu duvarın tarihi bir su yolu taşıdığı belirtildi. Kaplan, bu taş yapının geçmişte Yediarıklar’dan gelen suyu Balbey Mahallesi’ne taşıyan su köprüsü olduğunu ve birçok hamam ile çeşmenin bu kaynaktan beslendiğini ifade etti.

BÖLGEYE YOL VE PARK ALANI

Başvuru üzerine harekete geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, konuyu Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na iletti. Kurul tarafından yapılan arşiv ve yer incelemesinde, mezarlığın koruma alanının 2016 yılında belirlendiği, 2021 yılında ise imar planı değişikliğiyle bölgeye yol ve park alanı kararı getirildiği aktarıldı.

SU YOLU İDDİALARI ASILSIZ

Ancak uzmanlarca yapılan yerinde incelemede, yıkılan sınır duvarının mezarlığın koruma alanı dışında kaldığı, yapılan yol çalışmalarının ise önceden onaylı plan değişikliği kapsamında yürütüldüğü, fakat bazı uygulamaların kurul izni alınmadan yapıldığının tespit edildiği bildirildi. Duvarın kültür varlığı olarak tescillenmesi için somut bir kanıtın bulunmadığı, duvar kesitinin temelsiz olduğu ve kanal izlerinin yeterli bilgi sunmadığı da ifade edildi.

BELEDİYE UYARILDI

12 Haziran 2025 tarihli ve 19990 sayılı Kurul kararı ile, duvarın tescillenmesine gerek olmadığı, yol çalışmalarının kurulca onaylanan plan doğrultusunda sürdüğü, ancak bazı uygulamalar için önceden izin alınması gerektiği bildirildi. Bu nedenle suç duyurusuna gerek olmadığı, ilgili belediyelere ise koruma alanında yapılacak her işlem için önceden izin alınması gerektiği konusunda uyarı gönderildi. /ANTALYAKÖRFEZ



  • Salı 38.8 ° / 25.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 39.5 ° / 25.9 ° Güneşli
  • Perşembe 39.8 ° / 26.6 ° Güneşli