İstanbul’da bugün saat 12.49’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, Antalya’da fiziksel bir sarsıntıya yol açmasa da deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı.
Akdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, Antalya’nın deprem riskine dikkat çekerek, özellikle 2000 öncesi binaların ciddi tehlike altında olduğunu vurguladı.
İSTANBUL DEPREMİ ALARM ZİLLERİ ÇALDIRDI
Bugün saat 12.49'da İstanbul'un Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye genelinde endişe yükselirken, gözler olası etkiler açısından Antalya’ya çevrildi. Akdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, kentteki duruma ve olası risklere dair açıklamalarda bulundu. Özçelik, “Artık Türkiye’de nerede deprem olacak değil, ne zaman deprem olacak konuşulmalı. Bu tartışmaları uzatmaya gerek yok” diyerek, Türkiye’nin tamamının bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çekti.
DEPREM RİSKİ KAPIDA: MURATPAŞA’YA DİKKAT
Antalya’nın deprem risk haritasında özellikle ovalık alanlarda inşa edilen binaların daha kırılgan olduğunu belirten Özçelik, Muratpaşa gibi bölgelerde, 3-5 katlı eski yapıların, dağlık alanlardaki yüksek katlı binalara göre daha fazla risk taşıdığını ileri sürdü. Prof. Dr. Özçelik “Kahramanmaraş depreminde gördük; kayalık zeminlerdeki 15 katlı binalar ayakta kalırken, ovalardaki düşük katlı yapılar çöktü. Antalya’da da benzer bir tabloyla karşılaşabiliriz” ifadelerine yer verdi. Antalya’da 7 büyüklüğüne varabilecek bir deprem ihtimali sorusuna Özçelik, “Bu tür bir senaryo bilimsel olarak mümkün. Bugün mü olur, 5 yıl sonra mı bilinmez ama hazırlıklı olunması şart” şeklinde konuştu.
ÖZÇELİK: 2000 ÖNCESİ BİNALAR ALARM VERİYOR
Antalya’daki binaların durumunun, deprem hazırlığı açısından en büyük soru işaretlerinden biri olduğunu aktaran Prof. Dr. Özçelik, 2000 öncesi inşa edilen binaların çoğunun ciddi yapısal kusurlar taşıdığını, yapılan incelemelerde bu durumun açıkça görüldüğünü kaydetti. Yeni binalarda ise durumun daha iyi olduğunu, ancak kentin genelinde depreme tam anlamıyla hazır olmadığını savunan Özçelik, “Bugün mü, yarın mı olur bilinmez, ama hazırlıklı olmalıyız” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE BİLİMSEL İŞ BİRLİĞİ ŞART
Antalya’da riskli binaların kentsel dönüşümle yenilenmesi veya güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Özçelik, yerel yönetimlerin bu konuda adım atması gerektiğini vurguladı. Akdeniz Üniversitesi olarak bilimsel destek sağladıklarını belirten Özçelik, “Bilim insanları ne yapılması gerektiğini çok iyi biliyor. Önemli olan, bu bilgileri sahada uygulamaya geçirmek” dedi. Özçelik, kentsel dönüşüm projeleri gibi çalışmaların umut verici olduğunu, ancak daha kapsamlı bir çaba gerektiğini açıkladı.
ANTALYALI VATANDAŞLARA “HAZIRLIKLI OLUN” ÇAĞRISI
Vatandaşlara da seslenerek deprem öncesi ve sonrası hazırlıkların önemine dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, bina dayanıklılık testlerinin yaptırılması, deprem çantası hazırlanması ve acil durum planlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Özçelik, özellikle Demre gibi fay hatlarına yakın ilçelerde yaşayanların daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. /LİDER