Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yer alan tarihi Kaleiçi bölgesine pranga vuruldu. Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı devrine ait yapıların bulunduğu tarihi bölgede beton inşaatlar devam ediyor. Kılıçarslan Mahallesi Hıdırlık Çıkmaz Sokak’ta başlatılan inşaatta sona gelindi.
Antalya’nın tarihi Kaleiçi bölgesi Osmanlıdan Selçukluya, Roma döneminden Bizans İmparatorluğuna kadar çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyor. Sit alanı olan Kaleiçi'nde 3 bine yakın kiremit çatılı ev olduğu tahmin ediliyor. Fakat bugün bölgede yapılan bazı binaların görüntüsü tarihe vurulan pranga gibi karşımıza çıkıyor. Kılıçarslan Mahallesi Hıdırlık Çıkmaz Sokak’ta devam eden inşaat gibi.
TARİHE BETON MİMARİ
Tarihi Kaleiçi’nde devam eden betonarme inşaatların önüne geçilemiyor. Bizans, Roma devirlerinin yanı sıra bir dönem korsanlara ardından ise Selçuklu ve Osmanlı devrine kadar uzanan tarihi bölgede beton inşaatlar devam ediyor. Kılıçarslan Mahallesi Hıdırlık Çıkmaz Sokak’ta bir süre önce başlatılan betonarme inşaatta sona gelindi. Bölgeye gelen turistlerin şaşkın bakışları arasında yükselen inşaatın butik otel olacağı iddia edildi.
SİT ALANINDA BETON YAPILARIN NE İŞİ VAR?
Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Antalya, deniz, kum ve güneş üçlüsünün yanı sıra barındırdığı doğal ve tarihi güzellikleriyle de dikkati çekiyor. Milattan önce 2'nci yüzyıl ortalarında Bergama Kralı Attalos tarafından bir liman kentine dönüştürülen tarihi Kaleiçi bölgesi Antalya'nın kalbi olarak görülüyor. Tarihi bölgede beton yapılara ilişkin yıllardır devam eden tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Kılıçarslan Mahallesi’nde devam eden inşaatın betonarme olduğu görüldü. Bölgede yaşayan vatandaşlar bu proje karşısında tepkili. Kılıçarslan Mahallesi Hıdırlık Çıkmaz Sokak’ta inşaatı devam eden betonarme yapı projesiyle ilgili denetimin yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Bölgede yaşayan vatandaşların talebine rağmen Anıtlar Yüksek Kurulu konuyla ilgili açıklama yapmıyor.
BÖLGESEL “SİT” ALANI
1972 yılında "sit bölgesi" olarak koruma altına alınan Kaleiçi, dar ve kıvrımlı sokakları, surların arasındaki kent ve liman manzarası, içinde barındırdığı tarihi yapıları, Rum, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan rengarenk evleri ve begonvillerle süslü denize açılan sokaklarıyla ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarıyor. 85 anıtsal yapı, 6 cami, 3 medrese, 4 türbe, 5 hamam, 56 burç, kale, sur, merdiven ve 456 sivil mimarlık örneği yapının bulunduğu Kaleiçi, tarih kokan havasıyla ziyaretçileri büyülüyor. /ANTALYAKÖRFEZ