Antalya’nın Aksu İlçesi’nde yardımcı kaynak olarak hayata geçirilmek istenilen ve tarımı ve orman varlığını tehdit eden Güneş Enerji Santrali (GES) Projesine Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyle izin verilmedi.
Yeşilkaraman Mahallesi sınırları içinde faaliyet gösteren Tınaztepe Hidroelektrik Santrali’ne (HES), Alp Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yardımcı kaynak olarak Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması planlanmıştı. Ancak projenin bir kısmının mera alanında yer alması ve Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyle, proje Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında iptal edilerek iade edildi.
ÇATI TİPİ GES OLARAK TASARLANDI
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre, hayata geçirilmek istenilen projenin detaylarında 7,689 milyon Watt (MWm) / 7,5 Megawatt elektrik (MWe) kurulu güce sahip Tınaztepe HES’in, 1,7919 MWm kurulu güce sahip yardımcı kaynak GES ile toplam kurulu gücünün 9,4809 MWm’ye çıkarılması hedefleniyordu. Proje, 193 ada 24 parsel ve 198 ada 1 parsel üzerinde toplam 23 bin 455 metrekarelik bir alanda hayata geçirilecekti. Bu alanın bin 333 metrekarelik kısmı santral binasının çatısına kurulacak çatı tipi GES olarak tasarlandı.
3 BİN 583 ADET PANEL
Planlanan GES’in üç ayrı alanda kurulması öngörüldü. GES Alanı 1, 193 ada 24 parsel üzerinde 9 bin 104 metrekarelik bir alanı, GES Alanı 2 ise 198 ada 1 parsel üzerinde 13 bin 008 metrekarelik bir alanı kapsayacaktı. Çatıya kurulacak GES Alanı 3 ise bin 333 metrekare büyüklüğündeydi. Toplamda 3 bin 583 adet 500 Wp gücünde tek kristalli fotovoltaik panel ve 6 adet 350 kW gücünde invertör kullanılacaktı.
YAYLA EVLERİNE 80 METRE UZAKLIKTA
Antalya şehir merkezine 27 kilometre, Aksu ilçe merkezine 20 kilometre, Yeşilkaraman Mahallesi’ne ise yalnızca 3 kilometre mesafede bulunan proje alanının, en yakın yerleşim birimi olan yayla evlerine kuş uçuşu yaklaşık 80 metre uzaklıkta olması dikkat çekmişti. Söz konusu alanlardan 193 Ada 24 parselin mülkiyetinin faaliyet sahibine ait olduğu 198 ada 1 parsel ise mera vasfında kaldığı belirtildi.
TARIMI VE ORMANI TEHDİT EDİYORDU
Proje Tanıtım Dosyası’nın Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından değerlendirilmesi sırasında, 198 Ada 1 Parsel’in “mera” vasfında olması dikkat çekti. Tarımı ve orman varlığını tehdit eden Güneş Enerji Santrali (GES) Projesine Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü nedeniyle izin verilmedi. Proje Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında iptal edilerek iade edildi.
BAKANLIKTAN İPTAL AÇIKLAMASI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Yeşilkaraman Mahallesi, 193 ada 24 parsel ve 198 ada 1 parsel sınırları içerisinde, Alp Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan (2,2112 hektar alan ve 1,7919 MWm kurulu güç kapasiteli) "Tınaztepe Hidroelektrik Santrali İlave Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali" Projesi ile ilgili olarak ilgi (ç) ve ilgi (d)'de kayıtlı Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün olumsuz görüşleri nedeniyle ÇED Yönetmeliğinin 5.2.a maddesi gereği süreç sonlandırılarak ilgi (a) başvuru ile sunulan Proje Tanıtım Dosyası iade edildi” ifadelerine yer verildi. /ANTALYAKÖRFEZ