Döşemealtı Bölgesi'nin tarihi, Paleolitik Çağ’a (MÖ 600.000-100.000) kadar uzanır. Yağca Köyü yakınlarında bulunan Karain ve Öküzini Mağaraları, bölgede yaşamış ilk insan topluluklarının izlerini günümüze taşımaktadır.
Gökhöyük ve Bademağacı Höyüklerinde yapılan arkeolojik kazılarda, Neolitik Çağ ve Maden Çağı’na (MÖ 3000-1200) ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır.
DÖŞEMEALTI'NDA İLK UYGARLIKLAR
Bölgede yaşayan ilk uygarlıklardan biri, Anadolu’nun yerli halklarından Solymler olarak bilinir. Hitit Devleti'nin yıkılmasının ardından, deniz kavimleri göçü ile bölgeye gelen Aka toplulukları hakimiyet kurmuştur. MÖ 334 yılında, Makedonya Kralı Büyük İskender Termessos Kenti'ni kuşatmış, ancak fethedememiştir.
BERGAMA KRALLIĞI VE ROMA DÖNEMİ
Bergama Kralı Attolos’un Antalya’yı ele geçirmesiyle birlikte Döşemealtı’ndaki Çubuk ve Yenice Boğazları stratejik önem kazanmıştır. MÖ 315 yılında Bergama Krallığı'nın Roma İmparatorluğu’na katılması ile bölgede imar hareketleri hız kazanmıştır. MS 5. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın yayılmasıyla, Silyon’dan başlayan ve Perge’den geçerek Döşemealtı’na uzanan antik yol, misyonerlik faaliyetleri için kullanılmıştır.
SELÇUKLU VE OSMANLI HAKİMİYETİ
11. yüzyılda Anadolu Selçukluları ile Bizans arasında süregelen mücadele, 1207 yılında Gıyaseddin Keyhüsrev’in bölgeyi fethetmesi ile son bulmuştur. Bu dönemden itibaren Döşemealtı, Akdeniz’i Anadolu’ya bağlayan yolların başlangıç noktası haline gelmiş ve bölgede önemli kervansaraylar inşa edilmiştir.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasının ardından, 1260’lı yıllarda bölgeye hakim olan Hamidoğulları Beyliği döneminde Karakoyunlu ve Sarıkeçili Yörük aşiretleri yerleşmeye başlamıştır.
1390 yılında Osmanlı hakimiyetine giren Döşemealtı, Teke Sancağı adı altında Konya’ya bağlanmıştır.
DÖŞEMEALTI ADININ KÖKENİ
Döşemealtı ismi, antik çağda sahildeki Pamfilya kentleri ile iç kesimlerdeki Pisidia kentlerini bağlayan yollar arasında önemli bir geçiş noktası olan, Derbent Boğazı'ndaki döşeme taşlı yoldan gelmektedir. Bu yol, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde aktif olarak kullanılmış, yakın tarihe kadar da Yörükler tarafından göç yolu olarak işlev görmüştür. Döşeme taşlarla kaplı 4 metre genişliğindeki bu antik yol, bölgeye adını vermiştir.
DÖŞEMEALTI’NIN MODERN YAPILANMASI
1934 yılında Korkuteli-Kızılcadağ bölgesinden gelen ailelerin yerleştiği ve Kırkgöz-Yeniköy adıyla bilinen yerleşim bölgesine, Kıbrıs’tan gelen aileler ve Yörükler de katılarak bugünkü Döşemealtı ilçesinin temelleri atılmıştır.
Son olarak, 22 Mart 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5747 sayılı yasa ile Yeşilbayır, Düzlerçamı ve Çığlık belediyeleri tüzel kişiliklerini kaybetmiş, 29 Mart 2009 yerel seçimleri sonrası mahalleleri ile birlikte Döşemealtı Belediyesi’ne katılmıştır. Böylece, toplamda 14 mahalleden oluşan Döşemealtı İlçesi resmi olarak kurulmuştur. /ANTALYAHAKKINDA –Emirhan SEZEN