Türkiye, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Toplamda 10 ilimizi etkileyen depremler nedeniyle binlerce bina yıkılırken, Türkiye'nin dört bir yanından bölgeye arama-kurtarma ekipleri sevk edildi. AFAD'dan yapılan son açıklamaya göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 665 kişinin hayatını kaybettiği, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığı bildirildi. İşte deprem bölgelerinde son durum...
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilimizde büyük yıkıma yol açtı. Şiddetli depremler nedeniyle binlerce bina yerle bir olurken, 20 bin 665 kişinin hayatını kaybettiği, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığı bildirildi. Depremin ardından devlet tüm imkanlarını afet bölgesi için seferber etti. Arama kurtarma çalışmaları ile enkaz altından gelen mucize haberleri Türkiye'ye umut oldu.
İşte Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay'da yıkıma yol açan depremle ilgili son dakika gelişmeleri:
08.41: AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 665 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığını bildirdi.
06.22: Kahramanmaraş'ta depremde enkaz altında kalan 70 yaşındaki Menekşe Tabak, ekiplerin yoğun çabasıyla 122 saat sonra sağ çıkarıldı.
03.25: Bakan Kirişçi, 'Hatay Yarseli Barajı patladı' iddialarının asılsız olduğunu açıkladı.
02.15: AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 318 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığını bildirdi.
01.19: Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddialar asılsızdır.
00.50: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: Adıyaman'da 3 bin 413 kişi vefat etti.
00.07: Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremlerin ilkinin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Pazarcık'a koordinasyondan sorumlu vali olarak atanan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, "Pazarcık'ın tüm bölgelerine sosyal yardım, gıda maddesi, hijyen maddesi ile giyim maddelerini ulaştırmış durumdayız." dedi.
DEPREMDE YARALANAN 47 KİŞİ TSK'NIN KARGO UÇAĞIYLA İSTANBUL'A GETİRİLDİ
"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaralanan 47 kişiyi taşıyan Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait askeri kargo uçağı, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.
TSK'ya ait askeri uçakla Adana'dan İstanbul'a getirilen yaralılar, sağlık ekiplerince sedyelerle ambulanslara alındı. Yaralıların ambulanslara taşınması sırasında askerler de sağlık görevlilerine yardım etti.
MEHMETÇİK YARDIM ELİNİ UZATMAYA DEVAM EDİYOR
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ilk günden bu yana deprem bölgesinde mücadeleye devam eden TSK, 25 bin 251 Mehmetçik ile vatandaşlara yardımların ulaştırılması ve arama kurtarma çalışmalarına katılıyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlığının 17 bin 636, Deniz Kuvvetleri Komutanlığın 3 bin 971, Hava Kuvvetleri Komutanlığının 3 bin 644 personeli afetle mücadele çalışmalarında yer alıyor.
Çalışmalara TSK'nın en büyük çıkarma gemileri TCG İskenderun, TCG Sancaktar, TCG Bayraktar, TCG Osmangazi, TCG Heybeliada, TCG Bafra, TCG Karpaz, TCG Tarsus ve TCG Kemalreis de destek veriyor.
TSK İnsani Yardım Tugayı, İstihkam Savaş Taburları ve Deniz İstihkam Arama Kurtarma Timleri de bölgede görev alıyor.
Ayrıca 36 seyyar mutfak ve 4 fırınla günlük 40 bin kişilik sıcak yemek, 557 bin 600 kumanya, 501 bin 200 ekmek depremzedelere dağıtılıyor. TSK'nın seyyar sahra hastanesi de depremzedelere hizmet veriyor.
ÇEVRİM İÇİ SİSTEMLE MERKEZDEKİ HASTANELERE GÖNDERİLİYOR
Yaralı depremzedelere bölge dışındaki üniversite hastanelerinden getirilen mobil ultrason cihazlarıyla da hizmet sunuluyor. Çekilen filmler, çevrim içi sistemle merkezdeki hastanelere gönderilerek anında değerlendirilip hızla müdahale edilmesi sağlanıyor.
Hekim, psikolog, hemşire, acil tıp teknikeri gibi sağlık personelinin yanı sıra üniversitelerin gastronomi bölümlerinden öğrenciler, ekmek ve yemek hazırlanmasına destek sağlıyor. Bölgedeki her bir üniversitenin yemekhanesinde 50 bin öğünlük yemek servisi kapasitesine ulaşıldı.
HATAY'DAKİ RÖNESANS REZİDANSIN MÜTEAHHİDİ YURT DIŞINA KAÇMAK İSTERKEN YAKALANDI
Depremin vurduğu Hatay Antakya'daki en lüks yapılardan biri olarak gösterilen ve 2012 yılında yapımı tamamlanan Rönesans Rezidans depremden sonra yerle bir oldu. 12 katlı 250 konutun yerle bir olduğu yapıdaki daireler yaklaşık 1.5 milyon lira ile 3 milyon lira arasında satışa sunuluyordu.
Depremde yerle bir olan rezidansı inşa eden şirket iki kardeş müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun ve İnşaat Mühendisi Hüseyin Yalçın Coşkun'a ait olduğu öğrenilirken iki kardeş kayıplara karıştı. /SABAH