Alanya Pansiyoncular, Lokantacılar ve Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısındaki şartların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Değirmenci, “Bu tasarı bizi bitirir” dedi.
Alanya'da günübirlik ev kiralama konusu çözülebilmiş değil. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, geçtiğimiz günlerde “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” konusunda yaptıkları çalışmaların sonuç verdiğini müjdeleyerek, konuyla ilgili “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi konusunda sektörün paydaşları ile birlikte hazırladığımız çekincelerimizi içeren raporun TBMM’de kurulan komisyonda ele alındığını ve kritik maddelerin talep ettiğimiz şekilde komisyondan geçtiği müjdesini paylaşmak istiyorum" açıklamasında bulunurken, Alanya Pansiyoncular, Lokantacılar ve Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.
'ŞARTLAR ÇOK AĞIR'
Kendi odalarına bağlı olarak sadece günübirlik kiralama yapan yaklaşık 30 esnaf bulunduğunu ifade eden Değirmenci, “Günübirlik kiralamalarda yasal bir boşluk vardı ve bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı bir çalışma başlatarak bir yasa tasarısı hazırladı. Şehrin ve turizmin geleceği açısından her şeyin kayıt altında ve denetlenebilir olması çok önemli. Bu anlamda, biz de yasa tasarısına destek veriyoruz ama buradaki şartlar oldukça ağır. Bu konuda bakanlığa yazı yazarak şartların gözden geçirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
'BU İŞLETMELERİ ORTADAN KALDIRMAK ŞEHRE ZARAR VERİR'
Değirmenci, taleplerinin her işletmenin tabelası olması, vergi kaydı, oda kaydı, ruhsat alması, denetlenmeleri ve gelen misafirlerin de kayıt altına alınması olduğunu söyledi. Bunların zaten olması gereken prosedürler olduğunu vurgulayan Değirmenci, “Hatta basit konaklama tesisi olarak da belgelendirilebilirler ama bu işletmeleri bürokrasiye boğup ortadan kaldırmak doğru değil. Apart konaklamaları yapan misafirler hem esnaftan alışveriş yaparak hem de dışarıdan yemek yiyerek esnafa ve bölgeye katkı sağlıyorlar. Bu sebeple bu işletmeleri ortadan kaldırmak ve gelen turistleri herşey dahil otellere mahkum etmek şehre ekonomik anlamda zarar verir” değerlendirmesinde bulundu.
BAKANLIĞA GÖNDERİLEN DİLEKÇE
Değirmenci'nin konuyla ilgili bakanlığa yazısı ise şu şekilde: "Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın günübirlik kiralık evlerle ilgili hazırladığı yasa taslağına olumlu bakıyoruz. Ancak bu sektörün tamamen yok edilmesine sebep olacak yeni kriterlerin tekrar gözden geçirilmesini arzu ediyoruz.
Son yıllarda kendiliğinden gelişen ve bugün Apart Otel açığını kapatan bu işletmeler, Alanya ticaretine ve esnafına katkı sağlayan bir sektör haline dönüşmüştür. Bu işletmelerin çok katı bir şekilde kurallara bağlanması, küçük esnafa olan katkısını yok edecektir. Her şey dahil otellere alternatif olarak gelişen ve dünyanın birçok kentinde de görülen bu uygulamanın devam ettirilmesi, eksiklerinin giderilerek, ticari hayatta yerini alması sağlanmalıdır. Bu tip işletmelerin kayıt altına alınması, gelen giden misafirlerin kayıtlarının tutulması, tabela asılması gibi kriterleri biz de destekliyoruz. Ancak 5 yıldızlı tesislerde aranan kriterlerin aynısını günübirlik tesislerden de beklememeliyiz.
Tasarının yeniden gözden geçirilmesiyle, sektörün tamamen yok olmasına neden olacak gibi görünen, kat maliklerinin yüzde 100 muvafakat şartının yeniden değerlendirilmesini arzu etmekteyiz." /YENİALANYA - Adil Bedirhan YÜCEL