Tarih: 30.01.2023 14:26

BOZÜYÜK’TE“KURTULUŞ SAVAŞI ANI EVİ VE BOZÜYÜK YENİ SEYİR TERASI PROJESİ”NİN TEMELİ ATILDI

Facebook Twitter Linked-in

Bozüyük’te “Kurtuluş Savaşı Anı Evi ve Bozüyük Yeni Seyir Terası Projesi” temel atma töreni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Bozüyük Musapınarı mevkii Bien Seramik karşısında gerçekleştirilecek olan ve yapımı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenilen “Kurtuluş Savaşı Anı Evi ve Bozüyük Yeni Seyir Terası Projesi”nin temel atma töreni yoğun bir katılımla yapıldı. Program bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlarken törende ilk olarak Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, kürsüye gelerek konuşmasını yaptı. Başkan Bakkalcıoğlu konuşmasında “Çok önemli çok gurur duyduğumuz bir günü yaşıyoruz. Sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu kentimize öyle değerli bir şey kazandırıyor ki, şimdi onun değerini biraz açıklayacağım. Bildiğiniz gibi kurtuluş savaşının ilk düzenli ordularla kazanılan zaferleri İnönü Savaşlarıdır. İnönü Savaşları ismini karargâh binası İnönü ilçemizde olduğu için İnönü Savaşları denmiştir. İnönü Savaşlarının tüm cephe hattı tamamı Bozüyük’ün merkez ve köylerinde bulunmaktadır. Tınaz tepeden İntikam Tepeye, Kanlı Sırttan Metristepe’ye cephe hattı Bozüyük’tedir. Bugün 4 Eylül mahallemizin olduğu bölgeler Gündüzbey bölgesi tamamen şehit kanlarıyla sulanmıştır. Onun için sevgili başkanım bizim tarım arazimiz yok. Bozüyük’ün hayvancılık eskiden vardı. 1983 yılında bir veri anlatacağım. Bozüyük ve köylerinde 38 bin büyükbaş hayvan varmış. Şuan da 2-3 bin var. Yani hayvancılıkta yok. Her kentin bir simgesi oluyor ya, bu tarım ürünü oluyor bir şey oluyor. Biz de bu yok, biz kurtuluşun simgesiyiz sayın başkanım. Orada Metristepe’den İnönü’den İnönü Savaşları kazanıldığında İsmet Paşanın Ankara’ya çektiği telgrafta düşman cephe hattında Metristepe’den izlediğini söylüyor. Ölülerini bırakıp kaçıyor, Bozüyük yanıyor diye, Bozüyükümüz 3 kere yanmıştır. Biz büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet Paşa’ya yazdığı cevabi telgrafın içerisinde geçen bir cümleyi değer olarak alıyoruz. Diyor ki Büyük Önder İsmet Paşa’ya çektiği telgrafta ‘’Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz.’’ yani kötü talihini de yendiniz diyor. Onun için sayın başkanım biz kentin her yerine Bozüyük milletin makûs talihinin yer olarak imzamızı koyuyoruz. Sizin bize Bozüyük halkına hediye etmekte olduğunuz bu eser bunun bir anlamlı yeri. Biraz önce anlatıldı çok güzel bir yerde, biraz sonra dışarı çıkınca bütün hemşehrilerim de baksın. Metristepe’den bütün çevreyi görebilecek yapılacak bu eserde hem kurtuluş savaşı ve İnönü savaşı zaferlerinin anlarını yaşayacağız. Hem de insanlarımız burada her türlü imkânı bulabilecek. Size bu yüzden halkımız adına sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Sevgili hemşehrilerim hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum. Alkışlarınızla
Programın devamında ise kürsüye gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “Kurtuluş savaşının sembol ilçelerinden birisinde olmak çok kıymetli.” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Tabii büyük bir vatan sevgisi ve bir kuruluş sürecinin fedakârlıklarının toprağıdır bu topraklar. O bakımdan buraya hizmet etmek benim için çok değerli bir an olacak. Hayatımın en önemli, beni mutlu eden anılarından birisi olacak. Ben bu süreci bizimle birlikte tasarlayan kıymetli Bozüyük Belediye başkanıma yürekten teşekkür ediyorum.
Tarihimizi bileceğiz, hepimiz sorumlu olacağız. Millet olmanın gereğidir sorumlu olmak. Sadece bilmek yetmez, hep birlikte hissetmeliyiz. Hep birlikte hissedebilmenin güçlü biçimlerini yaşamalıyız. İşte o bakımdan buradaki seyir terasındaki hizmetin içerisinde bulunacak olan hem İnönü savaşlarının anlatıldığı hem de buranın geçmişinin tariflendiği anı evi bu yaşananların güçlü hissedilmesi için de önemli bir merkez olacak. Burası çok hızlı bitecek, benim çok acelem var. Çok nitelikli bir iş istiyorum ama bu tür hassas noktalarda daha hassas olmanızı istiyorum ve buradaki anı evine çok özel eserlerle çok özel bir takım anlatım çalışmalarıyla buraya gelenin bir kez daha geleceği ve insanları yönlendireceği bir şekle dönüştürmeniz lazım.
Ziyaret esnasında ziyaretçiler burada toprağın içerisindeki bir cepheye gidiyorlarmış gibi tasarlanmış o halini ve özellikle savaşın olağanüstü hallerini yaşatan çok özel bir girişten geçerek anı alanına geçilmesi esnasında doğru bilgilerle kimin kim olduğunu anlatan güzel bir anı evi olmasını istiyorum. Tarihi dokuyu yansıtan eserler, anıtlar, heykeller, sergilerle zenginleşecek ve duygusal etkisi yüksek olmalı.” dedi. İmamoğlu ayrıca sözlerini şöyle sürdürdü; “Milletimizin bu özel anlarını yaşatmak bizim sorumluluğumuz bu bakımdan projede çalışan bütün arkadaşlarıma ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan bir eser olacak. Bu ülkenin nasıl ve neler pahasına kurtulduğunu ve nasıl zorluklarla bu güne gelindiğini bize anlatacak. Biz bağımsızlık savaşı sırasında hem meclisi çalıştırırken, hem bu ülkenin iktisadi geleceğini düşünürken, hem eğitimini o sürece hazırlarken bir yandan cephede savaşan o güzel insanlara Mustafa Kemal Atatürk’e, İsmet İnönü’ye, Celal Bayar’a, Kazım Karabekir’e ve ismini sayamadığım nice silah arkadaşlarına, erlerine, kadınlarına, erkeklerine, içlerinde benim gazi dedem de vardı onlara ne kadar minnet duysak az. Bizi gerçekten yoktan var ettiler, Allah hepsinden razı olsun. ‘Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlığı kurtaracaktır’ diyerek yola çıkmış bir komutana sahip olmak ne büyük şans. Bu topraklarda özgürce yaşamak için nice bedeller ödemiş ve aziz millete bu güzel insanlara ne güzel bir gelecek sunmuş. Aynı zamanda bu bize başka bir sorumluluğumuzu anlatıyor. Milletin Türkiye cumhuriyeti vesilesiyle egemenlik kayıtsız şartsız milletindir anlayışıyla başka bir dönemin başlangıcına imza atmıştır yine aynı insanlar. Cumhuriyeti bize hediye etmiştir. Cumhuriyet muazzam bir şey. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Devlet şefkatlidir, güçlüdür ama her vatandaşın arkasındadır. Fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirme arzusunun başlangıcıdır 1923. O bakımdan bize bırakılan bu nimet gibi olan cumhuriyete layık olmamız lazım.”
Konuşmaların ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, eski Bakan Bahattin Şeker, Bilecik Belediye Başkan Vekili Melek Mızrak Subaşı, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, millet ittifakı il başkanları ve ilçe başkanları
sahneye gelerek tesisin ‘hayırlı olması’ temennileriyle temel atma butonlarına bastılar. Töreninin ardından İBB Başkanı İmamoğlu ve Başkan Bakkalcıoğlu beraberindekilerle birlikte temel alanında incelemelerde bulundu.
Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği tören öncesinde katılımcılara Bozüyük Belediyesi tarafından yemek ikramında bulunuldu.


Bilecik,Bozüyük Belediyesi


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —