Bugün, 22 Nisan 2025 Salı

GIDA MÜHENDİSLERİ UYARDI.. ‘GIDA GÜVENLİĞİ ALARM VERİYOR’

GIDA MÜHENDİSLERİ UYARDI.. ‘GIDA GÜVENLİĞİ ALARM VERİYOR’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, konuyla alakalı kritik değerlendirmelerde bulunup tüketicileri uyardı. Manavoğlu, “Ciddi bir gıda etiği eksiğimiz var ve bu büyük bir olumsuzluk” dedi.

Son dönemde gıda güvenliği ve denetimleri kamuoyunda sıkça tartışılan konular arasında yer alırken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, konuyla alakalı kritik değerlendirmelerde bulunup tüketicileri uyardı. Manavoğlu, “Ciddi bir gıda etiği eksiğimiz var ve bu büyük bir olumsuzluk” dedi.

Özellikle sağlıksız ve etik dışı üretim süreçlerine dair artan şikayetler ve sosyal medyada gündem haline gelen gıda sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu açıklamalarda bulundu. Manavoğlu, bazı işletmelerin sakatat, domuz eti ve tek tırnaklı hayvan etlerini ‘dana eti’ adı altında sattığını söyleyerek, “Gıda etiği anlamında ciddi bir problemimiz var. Yani tüketiciyi kandıran bir durum söz konusu. Ciddi bir gıda etiği eksiğimiz var ve bu büyük bir olumsuzluk” ifadelerine yer verdi.

 “TÜKETİCİYİ KANDIRAN BİR DURUM”

İşletmelerin bilerek ya da bilinçsizce bu tür hilelere yöneldiğini belirten Manavoğlu, “Gıda etiği anlamında ciddi bir problemimiz var. Yani, tüketiciyi kandıran bir durum söz konusu. İşletmelerin genellikle tek tırnaklı hayvan eti, sakatat ya da domuz eti benzeri ürünler kullandığını görüyoruz. Bu tarz etlerin kesimhanelerinin de kesinlikle merdiven altı yerler olduğunu söyleyebiliriz. Bu etlerde ne yazık ki hijyen anlamında da ciddi eksiklikler mevcut. Bu eksiklikler sonucunda insanlarda mikrobiyal faaliyetler ve hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Toplu zehirlenmeler de ne yazık ki karşımıza çıkıyor. 'Dana eti' diye tanıtılan ürünler aslında sakatat ya da tek tırnaklı hayvan eti olarak satılıyor. Bu durumda sadece tüketiciyi aldatmakla kalmıyor, aynı zamanda parasını da çalmış oluyorsunuz. Bu anlamda ciddi bir gıda etiği eksiğimiz var ve bu büyük bir olumsuzluk” dedi.

 “MESLEKTAŞLARIMIZIN SAYISI ARTMALI”

Denetimleri yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yapabildiğini vurgulayan Manavoğlu, gıda mühendisi sayısının yetersiz olduğunu belirtti. Manavoğlu, “Türkiye’de gıda işletmelerinin denetim yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndadır. Bakanlık bünyesinde yaklaşık 8 bine yakın gıda kontrolörü bulunmakta, bunların yaklaşık 2 bini ise gıda mühendisi.  Gıda kontrolünde gıda mühendisi sayısı artırılmalıdır. Gıda denetçilerinin sayısı yetersiz. Çünkü bu denetçiler sadece sahada değil, masa başında da yoğun çalışıyorlar; savcılıkla yazışmalar, idari işlemler, bilgisayar başında birçok iş yapıyorlar. Bu da ciddi zaman kaybına neden oluyor. Meslektaşlarımızın sayısının artırılması gerektiğine inanıyoruz. Mevcut sayıyla ne yazık ki yeterli denetim yapılamıyor” diye konuştu.

 “TÜKETİCİLER DE BİRER DENETÇİDİR”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın faaliyet raporuna dikkat çeken Manavoğlu, bakanlığın bir işletmeyi yılda maksimum 2 kez denetleyebildiğini söyleyerek, “Şikayet üzerine denetimler gerçekleştiriliyor. Bu noktada görev tüketiciye düşüyor. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir işletmeyi sürekli ve düzenli bir şekilde denetleyecek bir mekanizması ne yazık ki yok. Bu nedenle, tüketiciler gittikleri işletmelerde olumsuz bir durumla karşılaştıklarında, mutlaka şikayetlerini Alo 174, CİMER ya da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın WhatsApp şikayet hattı üzerinden bildirmelidir ki denetim mekanizması aktif şekilde devreye girebilsin. Çünkü tüketiciler de aynı zamanda birer denetçidir” şeklinde konuştu.

MANAVOĞLU’DAN İŞLETMELERE UYARI

“Gıdanın şakası olmaz” diyerek gıda ihlali yapan işletmelere seslenen Manavoğlu, şu ifadelerini kullandı:

“İşletmeler, maliyetlerini düşürebilmek adına bu tarz riskleri kesinlikle almamalıdır. Hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerekmektedir. Çünkü bu tür durumlar sadece para cezası ile sınırlı kalmayıp, ciddi vakalarda hapis cezalarıyla da sonuçlanabilmektedir. Üreticiler işlerini en iyi şekilde yapmalıdır. Bir ürünün belirli bir değeri vardır; o değerin altında üretime zorlanmamalıdır. Aksi takdirde işin içine hile girer. Hiçbir şekilde işletmelerin bu tarz hilelere başvurmaması gerekmektedir.” /LİDER



  • Salı 24.9 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 25 ° / 14 ° Güneşli
  • Perşembe 24.8 ° / 12.6 ° Güneşli