Son dakika deprem haberlerine göre İstanbul'da hissedilen bir sarsıntı meydana geldi. Depremin Silivri açıklarında olduğu öğrenildi. AFAD tarafından yapılan açıklamada deprem büyüklüğü 3.9, Kandilli tarafından yapılan açıklamada ise 4.0 olarak duyuruldu. İstanbul'da şiddetli bir deprem daha oldu, AFAD depremin büyüklüğünü 6.2 olarak duyurdu.
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Silivri'de Marmara Denizi açıklarında 3.9 büyüklüğünde bir son dakika deprem meydana geldi. Saat 12.13'te gerçekleşen depremin derinliği 6.99 km olarak ölçüldü. Kandilli Rasathanesi'nin son depremler paylaşımına göre depremin büyüklüğü 4.0 olarak açıklandı. Deprem çevre ilçelerde de hissedildi.
6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA
Az önce şiddetli bir deprem daha meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 6.2 olarak açıkladı. Depremin 6.92 km derinlikte meydana geldiği çevre illerden de hissedildiği öğrenildi.
BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'İstanbul Marmara Denizi Silivri’de 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.' dedi.
İstanbul Marmara Denizi Silivri’de 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır.
Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.
CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, depreme ilişkin ayrıntıları şu ifadelerle paylaştı:
Depremi hissedenler var. Özellikle Silivri ve Büyükçekmece bölgesinde hissedildiğine dair paylaşımlar yapılıyor. Bizler şu anda Çağlayan'dayız, etkisini hissetmedik ama Silivri'ye yakın ilçelerde, özellikle Çatalca'da hissedilmiş. Denize yakın yerlerde hissedilmiş.
"DEPREMİN DERİNLİĞİ ÖNEMLİ"
Küçük gibi görünse de Yüzey yakınlık mesafesi önemli. Korkutucu bir durum söz konusu değil. Çağlayan'da hayat normal akışına devam ediyor. Depremin etkisi burada hissedilmedi. Derinlik 6.99 km olarak ifade edildi AFAD tarafından. Yüzeye yakın olduğu için hissin olduğu söyleniyor. Bakırköy'de hissettiğini söyleyenler var.
"DÜNYA LİTERATÜRÜNDE CİDDİYE ALINAN BİR DEPREM DEĞİL"
Silivri'deki depremle ilgili değerlendirme yapan Jeofizik Mühendisi Ali İlker Bulut, CNN Türk'teki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Bu alan bizim sismik boşluk diye ifade ettiğimiz segmentlerden biri. Burası bizim deprem beklediğimiz alanlardan biri olarak gözüküyor. Küçük ölçekli bir deprem. Herhangi bir hasara zarar vermesi beklenmediği bir deprem. Bizim için 'şunun habercisi' ifadesini kullanmak çok doğru değil. Dünya literatüründe ciddiye alınan bir deprem değil. Bizim hazırlıklarımız tam olmadığı için bu depremi konuşuyoruz.
UZMANLAR UYARMIŞTI
Marmara’da beklenen depremle ilgili Hurriyet.com.tr’den İsmail Sarı’ya konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Özellikle Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun yarı sistematik domino etkisi davranışı nedeniyle 1999 depremi sonrası, Doğu Marmara’dan Orta ve Batı Marmara’ya doğru stres arttı ve Marmara’da büyük deprem beklentisi bilimsel olarak ortaya kondu” ifadelerini kullanmıştı.
Buna göre 2001’de yapılan istatistik çalışmada 2000 yılı sonrasında büyüklüğü 7 ve üzeri olan bir depremin ilk 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 64 olarak açıklandı. 40 yıl içinde olma olasılığı yüzde 75, 70 yıl içerisinde yüzde 91, 90 yıl içerisinde ise yüzde 95! “Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Marmara Zonu’nun üzerinde sürekli bir hareket ve gerilim birikimi olduğunu biliyor ve görüyoruz” diyen Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Burası çok aktif ve büyük deprem yaratma kabiliyeti en yüksek yer” dedi.
Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolu dışında güney kolunun da tehlikeli olduğuna değinen Prof. Dr. Pampal, “Yakın tehlike kuzey kolda olduğundan ve İstanbul’un da etkilenme ihtimali bulunduğundan bu kolun gündemdeki yeri daha sıcak. Ancak güney kol da tehlike içeriyor. Bu kolun Gemlik Körfezi’ne kadar olan uzantısında özellikle önemli üç parça bulunuyor. Bunlar doğudan batıya doğru Geyve Fayı, İznik-Mekece Fayı ve Gemlik Fayı olarak adlandırılıyor. Hepsi birbirinin devamı niteliğinde faylar. Bunlar dışında başka faylar da bulunuyor. Özetle bu kolu unutmak ya da görmezden gelmek doğru olmaz” dedi.
7 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM BEKLENİYOR!
Marmara’da beklenen büyük depremin 7 ve üzeri büyüklüğünde olacağına da dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Tarihsel dönemde yaşanan depremler bizlere çok önemli ipuçları veriyor. Bu depremin büyük çoğunluğu 7 ve üzeri büyüklüğünde… Keza 1999’da yaşadığımız deprem de 7’nin üzerinde… Özetle bölgede büyük ölçekli bir deprem yaşanacak ve bu doğrultuda önlemlerimizi almamız gerekiyor” dedi.
7 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜKTEKİ BİR DEPREME İSTANBUL NE KADAR HAZIR?
Daha önce Hurriyet.com.tr’ye konuşan Prof. Dr. Mustafa Erdik, “Ana Marmara Fayı üzerinde oluşacak 7.5 büyüklüğündeki depremde meydana gelecek bina hasarı oranı tahminleri bulunuyor. Oluşacak büyük bir deprem 6 bin ila 40 bin civarında binanın çok ağır hasar ve toptan göçme görebileceğine işaret ediyor. Hafif hasar tanımı dışındaki binalar da deprem riski sayılırsa, İstanbul’daki binaların yaklaşık yüzde 14’ü (150 bin bina veya yaklaşık 550 bin hane) deprem açısından riskli olarak tanımlanabilir” ifadelerini kullanmıştı.
HANGİ İLÇELERDEKİ YAPILAR DAHA FAZLA HASAR GÖREBİLİR?
Çeşitli bina tipleri ile yapılmış analiz sonuçlarına da değinen Prof. Dr. Mustafa Erdik, “1980 öncesi yapılmış 4-7 katlı betonarme binalar en çok hasar görme olasılığına sahip yapılar. Bina hasarlarının daha çok nüfusun yoğun olduğu şehrin güneybatı kısmında yer alan Eminönü, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece’nin güneyi ve Avcılar’da yoğunlaşacağı tahmin ediliyor” dedi ve ekledi:
“Kısmen daha az hasar alacak bölgeler ise Kadıköy, Maltepe ve Kartal gibi Asya Yakası’nın güneyinde yer alan ilçeler. Mevcut faydan göreceli olarak daha uzakta yer almalarına karşın, bina yoğunluğu ve hasar görebilirlik koşulları nedeniyle Beyoğlu, Eyüp ve Bayrampaşa bölgelerinin de yüksek oranda hasar görmesi bekleniyor.” /HÜRRİYET.COM.TR