KARAVANLARDAKİ TEHLİKEYE DİKKAT.. ‘EN AZ 6 AYDA BİR KONTROL ŞART’

KARAVANLARDAKİ TEHLİKEYE DİKKAT.. ‘EN AZ 6 AYDA BİR KONTROL ŞART’

Karavan kullanıcıların çoğu elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir güneş panellerinden karşılıyor. Panellerin bilinçsizce ve uygun olmayan şekillerde monte edilmesi yangın riskini de beraberinde getiriyor.

Günümüzde karavanlar artık tatil yapma araçları olmaktan çıkarak insanlar için kalıcı meskenler haline gelmeye başladı. Yükselen kira fiyatları ve ekonomik zorluklar nedeniyle birçok vatandaş, yaşamlarını daha uygun maliyetlerle sürdürmek amacıyla karavanlara yöneliyor. Bu popüler trend bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Karavan yaşamını ev standartlarında sürdürmek isteyen vatandaşlar, iç mekânı rahat ve konforlu hale getirmek amacıyla ‘merdiven altı’ diye tabir edilen yerlerde modifikasyonlar yaptırdığına dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şaban Tat, bu durumun ciddi güvenlik sorunlarına yol açtığı konusunda uyarılarda bulundu.

YANLIŞ UYGULAMA YANGIN RİSKİNİ DE GETİRİYOR

Karavan kullanıcıların çoğu elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir güneş panellerinden karşılıyor. Panellerin bilinçsizce ve uygun olmayan şekillerde monte edilmesi yangın riskini de beraberinde getiriyor. Antalya’da geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın, karavana çevirdiği midibüste çıkan yangın sonucu hayatını kaybettiğine dikkat çeken Antalya Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şaban Tat, karavana dönüştürülen araçların elektrik aksamlarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulunarak “Karavanların iç mekânlarını modifiye etme sürecinde elektrik sistemleri düzgün bir şekilde kurulmadığında veya güneş panelleri yanlış yerlere takıldığında ciddi yangın risklerini de ortaya çıkabiliyor. Bu tür yangınlar hem maddi hem de can kayıplarına neden olabiliyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan trajik olay bu durumun ne kadar tehlikeli ve ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösterdi. Bu nedenle karavan yaşamı tercih eden vatandaşların, bu tür modifikasyonları güvenli ve yasal bir şekilde yapmaları için bu konuda yetkili uzmanlardan yardım almaları gerekiyor. Ayrıca yetkililerin bu konuda daha fazla denetim yapması ve eğitim sağlaması da önemli” ifadeleriyle vatandaşları uyardı.

EN AZ 6 AYDA BİR KONTROL ŞART

Karavan sahiplerinin araçlarının elektrik aksamlarının en az 6 ayda bir yetkili bir elektrik mühendisi tarafından kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Başkan Tat, bu kontrollerin karavanların güvenliği ve kullanım verimliliği için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Tat, “Hareketli aksama sahip araçların güvenliği ve performansı için elektrik aksamlarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Durağan tesisatlar da (mesken vb.) 2 yılda bir kontrol yapılması gerekirken hareketli aksama sahip araçlarda bu 6 aya kadar iniyor. Bu kontroller sadece karavan kullanıcılarının güvende olmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda aracın uzun ömürlü olmasına da yardımcı olur. Güneş panelleri enerji sağlaması adına güzel bir tercih olsa da aynı zamanda bakımları da bir o kadar önemlidir. Elektrik aksamlarının düzenli bakımı, uzun vadeli kullanım için hayati önem taşıyor” dedi.

TAT’DAN VATANDAŞLARA UYARI

Ekonomik nedenlerden dolayı karavan dönüşümleri sırasında bazı önemli aşamaların atlanarak dikkate alınmadığını belirten Başkan Tat, “Profesyonel olmayan kişiler tarafından araçlara sonradan eklenen yapılar, evlerdeki tesisatlar gibi sorunlara neden olabiliyor. Bu yüzden vatandaşların karavan dönüşümlerinde, oda onaylı bir elektrik projesine ek olarak mekaniksel düzenlemeleri de yapması gerekmektedir. Bu projeler tamamlandıktan sonra araçların ruhsatına işlenmesi de yasal olarak zorunluluktur” ifadeleriyle vatandaşları uyararak can ve mal kayıpları için kurallara uygun bir şekilde karavan dönüşümlerinin sağlanması gerektiğini ifade etti. /ANTALYAEKSPRES