KIRCAMİ SORUNUNA YENİ PLANLAMA ÇÖZÜMÜ.. ‘BUNLARA DİKKAT’

KIRCAMİ SORUNUNA YENİ PLANLAMA ÇÖZÜMÜ.. ‘BUNLARA DİKKAT’

Defalarca imar planı kararları iptal edilmiş olan Kırcami bölgesi hakkında açıklama yapan TMMOB Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, bölgede yapılması gereken yeni imar planında dikkat edilmesi gerekenleri ele aldı.

Antalya’nın kanayan yarası haline gelen ve defalarca iptal edilen Kırcami imar sorunu için yeni bir adım atıldı. TMMOB Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Kırcami bölgesinde planlama ve parselasyonunun önünün açılarak imar sorunu için büyük bir adım atıldığını ifade ederek basın açıklaması düzenledi. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Derya Ünver, yeni planlamada dikkat edilmesi gereken unsurları aktardı.

YENİ PARSELASYON NASIL OLMALI?

Kırcami Bölgesinde, ilk olarak Muratpaşa Belediyesinin 7 Haziran 2022 tarih ve 1272 sayılı Encümen kararı doğrultusunda yapılan parselasyon planı, Yargı Kararları neticesinde Kanun ve Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı değerlendirilerek iptal edilmişti. Baştan yapılacak olan yeni imar planının çalışmasına bir an önce başlanılması gerektiğini vurgulayan Başkan Ünver, şu şekilde konuştu;

“Bu imar planı bölge bütününde değerlendirilmeli ve daha sonra yapılacak olan yeni parselasyon planının etaplar halinde olmasını sağlamalıdır. Bu çerçevede bilimsel ve teknik değerlendirme ile dava konusu edilen hususlar değerlendirildiğinde imar planı ve parselasyon planı için dikkat edilecek ana başlıkları belirtmekte yarar vardır.

Kırcami bölgesinde yer alan yapı stoku, ulaşım yolları ve su kanalları gibi planlama sürecinde önem arz eden alanlarda kamu zararı doğmadan planlama yapılabilmesi için bölgede 2000 li yılların başında yapılan halihazır haritaların güncellenmesi önem arz etmektedir. Bu süreçle birlikte güncel olmayan Kurum/Kuruluş görüşleri yenilenmelidir.

Bölge genelinde yaşaması planlanan nüfus hesabı doğru yapılarak, bu nüfus için gerekli olan sosyal donatı alanları doğru hesaplanmalıdır.

Bu bölgeye ilişkin Toprak Koruma Kurulu kararında söz edilen kente yönelik kente hizmet verecek sosyal donatı alanlarına da yer verilmelidir.

Kent merkezinde kalan bir bölge olması nedeniyle, hem kendi içindeki ulaşım ihtiyaçları hem de etrafındaki yerleşik nüfusun ulaşım sorununu çözecek doğru yol kademelenmesi yapılmış bir ulaşım planlaması ile birlikte imar planı değerlendirilmelidir.

Başta Yedi Arıklar olmak üzere su yolları, yerüstü ve yer altı su kaynakları ve iklimsel veriler (hakim rüzgar yönü vb.) ve mevcut korunması gereken ağaç dokusu dikkate alınarak planlama yapılmalıdır.”

FOSSEPTİK ÇÖZÜM DEĞİL

Kırcami bölgesi için yapılan planlamada atık suların fosseptik çukurlarında depolanarak yönetiminin risk oluşturduğunu ifade eden Başkan Ünver, “Fosseptik çukurları kırsalda tercih edilebilir bir yöntem olmakla birlikte yoğun nüfusun olduğu bölgelerde insan ve çevre sağlığı için ciddi bir risk unsurudur. Fosseptik projelerinin sızdırmazlık denetimlerinin ve vidanjör firmaları aracılığı ile fosseptiklerden alınan atık suların deşarjlarının arıtma tesislerine yapıldığına dair izleme ve takip sistemlerinin yetersizliği; yeraltı ve yüzey sularının kirlenmesine, akabinde deniz kirliliği oluşturmasına ve toprak kirliliğine sebep olacaktır. Çağdaş kentleşmenin en temel basamağı olan alt yapı sistemleri yapılmadan inşaatların başlanılmasını öngören plan notlarından vazgeçilmelidir. Kent merkezinde insana ve doğaya zarar verecek bu çağ dışı yöntem yerine altyapısı tamamlanmış alanlar yaratıldıktan sonra inşaat ruhsatları verilmeli, gerekirse altyapı önceliğine göre bölge etaplanmalıdır” dedi.

ETAPLANABİLİR PLAN VURGUSU

Yapılacak olan yeni planlamanın etaplanabilir olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Ünver, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“İmar planı bölge ve kent bütününde değerlendirilirken aynı zamanda parselasyona yönelik olarak sosyal donatıları dengeli dağıtılmış bir planla parselasyonun daha küçük bölgeler şeklinde yapılmasına imkan sağlanmalıdır. Bu yöntemle olası parselasyon davalarında tüm bölgenin etkilememesini sağlamak adına önemlidir. Yaklaşık 10 Mahalleyi kapsayan Kırcami Bölgesinde bugün ve gelecekte yaşayacak nüfus doğrultusunda hazırlanacak etaplanabilir ve yargı kararları ile uyumlu parselasyon planı yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Sonuç olarak, 1/25000 ve 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planları, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları ve Parselasyon Planları revize edilerek yeniden yapılmalıdır. Kırcami bölgesinde imar planlarını ve parselasyon planlarını onaylama yetkisine haiz ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesi tarafından, konusunda uzman meslek odalarımızın hazırladığı bilim ve teknik kurallar dikkate alınarak bu doğrultuda iş ve işlemlerin yürütülmesi durumunda, Kırcami Bölgesinin yıllardır devam eden imar sorununun çözüme kavuşacağına inanmaktayız.”

KIRCAMİ’DE SIZDIRMA TEHLİKESİ

Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük, planlamada fosseptik uygulamasının çözüm olmadığını belirterek, “Fosseptik geçici bir çözüm ve denetlenmesi mümkün değil. Kırcami’de de fosseptiğin sızdırmazlığı uygulaması var. Bunların bütün kontrollerinin yapılması gerekiyor. Sızdırmaz fosseptik sağlansa bile kontrollerinin sürekli yapılması gerekiyor, çünkü nüfus yoğun ve fosseptikler hızlı bir şekilde dolacak. Fosseptiklerinin vidanjörlerle sürekli alınması gerekiyor, ilerleyen zamanda sızdırmaz fosseptiklerin sızdırma olasılığı da çok yüksek” şeklinde konuştu.  /GÜNDEM - Ayşegül ŞAHİN