Antalya’nın sık sık skandallarla anılan Konyaaltı Belediyesi’nde kriz büyüyor. Dün Konyaaltı Belediyesi’nden 67 işçinin iş akdi feshedilmişti. İşçiler eylem kararı alarak belediyenin önünde çadır kurdu. Eylem yapan işçilere Konyaaltı Belediyesi eski Başkanı Semih Esen’den destek geldi.
Konyaaltı Belediyesi’nde skandallar bitmiyor. Daha önce işçilerin sürüldüğü Konyaaltı Belediyesi’nde bu kez de 67’nin iş akdi feshedilmişti. Konyaaltı Belediyesi’nde 67 işçinin önceki dönemden usulsüz şekilde kadroya alındığı gerekçesiyle işlerine son verilen işçiler belediyenin önünde çadır kurarak eyleme başladı. Konu ile ilgili bir gazeteye açıklamada bulunan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan şu açıklamada bulunmuştu;
“Sayıştayın kararını uygulamak zorundayım. Bu nedenle kadroya usulsüz şekilde alınan işçi arkadaşlarımızın iş akdini feshettik. İçişleri Bakanlığı'nın ve Sayıştay denetçilerinin belediyemizde sürdürdüğü soruşturmaların ardından, 67 çalışanın usulsüz şekilde işe alındıkları ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı, Sayıştay denetçileri ile Antalya Valiliği’nin soruşturmalarının ardından usulsüz işe alımlardan dolayı önceki belediye başkanı Semih Esen ile görevli 3 memur hakkında da yasal işlem başlatıldı.”
Başkan Kotan’ın açıklamasından sonra aradığımız Konyaaltı Belediyesi eski Başkanı Semih Esen açıklama yapmayacağını söylerken, işçiler hakları için eyleme başladı.
Konuyla ilgili çadır kuran işçiler şu açıklamalarda bulundu:
“Satıştayın yıkım kararı var. Bu 15 yıldır uygulanmamasına rağmen 15 yıldır sadece ceza kesilip bıraktıktan sonra bunları görmezden gelirken, bugün iş sayıştayın bulgusuyla siyasi nedenlerle sırf başkanımızın ve önceki başkanımızın siyasi egosundan, tartışmalarından dolayı bugün bu konuma gelmiştir. Burada çalışan insanların hiçbiri daha sonradan 1 günde işçi yapıldı veya buradaki çalışan insanlar çalışmıyordu dışarıdan işçi alındı diye bir durum yok. Burada 15 yıllık personelde var, 6 yıllık personelde var. Personel dediğim çalışma dönemleri çok uzun ve hepsi kaliteli personel. Burada gördüğünüz bütün personeller bir işi yapmayan değil içlerinde bilgisayar mühendisi de, bilgisayar öğretmeni de, grafik tasarımcısı da var.
Basından sadece 11 kişiyi çıkarttılar. Bu siyasi bir boşaltmadır. Burada amaç, kendi alanını yaratmaktır. Bugün bir toplantı yaptı şu sözlere yer verdi:' Ben bugüne kadar bir kişiyi işe almadım. Bunun sebebi sizsiniz.' Syaıştayın bir diğer bulgusu da burada 400'den fazla taşeron işçi var. Bu 400 tane taşeron işçi en son süreçte işe alındığı dönemlerde ne için ve kim için işe alındığı ortada. Burada insanlar siyasi olarak konum değiştirdiği için onların personelleri korunuyor. Başkanımızın dediği gibi ortada hiçbir usulsüzlük yok. Ama yaptığı şey siyasal nedenlerden dolayı yaptığı bir şey. Çıkarılan 57 işçi kıyımdır. Bunun öncesinde de taşeron işçilerden 180 kişi çıkarıldı. Bizim burada söylemek istediğimiz en önemli konulardan biri 'Biz burada bir yıldan fazla 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra burada memurundan taşeronuna, işçisinden kadrolusuna kadar herkes maaşlarını geriden alamazken, maaşlarını alamazken, toplu iş sözleşmelerinde verilen haklar verilmezken, bugün yaşanan şey tamamen bir işçi kıyımıdır.
Belediye başkanının dediği gibi bir tasarruflaşma söz konusu değildir. Ben olanları anlatayım siz mobbing olup olmadığına karar verin. Biz burada yaklaşık bir yıldır her cuma kara cumayı yaşıyoruz. Her cuma saat 17.15'de işten çıkartılıp çıkartılmayacak kararı geliyor. Bugün verdikleri kararı mesaiden sonra veriyorlar. Bizim her cuma yaşadığımız şey mobbing değil mi? Dışlanmamız, işlerimizin elimizden alınması insanların farklı anlamadığı birimlere yönlendirilmesi bu doğru mu? Burada işten çıkartılan insanların hiçbiri işsizlik maaşı alamıyor. Daha önceki toplu taşeron konulardan da 180 tane çıkarılan işçilerde aynı maddelerden dolayı çıkarıldı. Bunların içinde gerçekten basında çalışmış basın emekçisi arkadaşlarımızda vardı. Bugün Konyaaltı Belediyesi Basın Müdürlüğü'nden 11 kişi çıkartıldı. Sizce bu çıkartılan 11 kişinin yerlerine alınacak kişiler kendi kadrolarını oluşturmayacak mı? Bu onların yaptığı bir kıyımdır.”
BAŞKAN KOTAN'DAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan şu sözlere yer verdi:
"Kamuoyunun yakından takip ettiği sürekli işçi kadrolarıyla ilgili sürecin ciddiyetinin ve sorumluluğumuzun bilinciyle, tüm çalışma arkadaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına sürecin başından bugüne kadar gerekli tüm hukuki mücadeleyi kararlılıkla yürüttüğümüzü önemle ifade etmek isteriz. Daha önce de kamuoyuyla paylaştığımız hukuki sürecin sonuna gelinmiştir. Sayıştay tarafından verilen kesin ve bağlayıcı nitelikte karara istinaden, sürekli işçi kadrosundaki çalışma arkadaşlarımızın iş akdini sona erdirmek zorunda kaldık. İş akdine son verilen çalışma arkadaşlarımıza yasal sınırlar dahilinde belediyemizin başka birimlerinde çalışmaları dahil bir çok alternatif önerilmiş ancak sonuç alınamamıştır. Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonraki yasal süreçlerde de istedikleri takdir de işçilerimize elimizden gelen tüm hukuki desteği vermeye devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."
İŞÇİLERDEN CEM KOTAN'A SERT CEVAP
Öte yandan işçiler Cem Kotan'ın sosyal medyadan yayınladığı mesaja karşılık cevap verdi. İşçiler şu sözlere yer verdi:
"Toplantıda hemen hemen hepiniz vardınız. Toplantıda yapılan konuşma burada yazılanla gram alakası olmayan şeyler. Size orada, burada basın mensubu olarak çalışan arkadaşlar, burada kalifiyeli personel olarak çalışan arkadaşlara HayatPark’ta garsonluk teklif ettiler. Yaptıkları açıklama tamamen asılsızdır. Olayı marifle etmek istiyorlar. Bizi zaten aşağıda eylem yapmayın, çadır kurmayın, çadır kuranları işe almayacağız, çadır kurmayanları işe alacağız diye ikiye ayıran zaten bu açıklamayı yapanların ta kendisidir. Biz eğer bugün burada birleşirsek, bugün eğer gerçekten haklı kararlar alırsak ve bunu sadece bugün işten çıkartılan insanlar için değil, SDSS'ni alamayan memurlar için, bir maaşını alamayan işçiler için, müstesna taşınanlar için, ilk dünyaya başlaya başlayan 180 personel için yapar, sürdürürsek bu mücadeleyi haklı olduğumuzu herkese anlatırız. Ama eğer korkarsak, silersek, ağzımıza sürülen balı yutmaya kalkarsak daha burada çok bekleriz. Ve bu kamçı yarın bizden sonra taşınana geçer. Tehdit ederler. Onları çıkarttığımız gibi sizi de çıkartırız derler. O yüzden burada her gün duracağız arkadaşlar. Her gün burada bekleyeceğiz. Bu mücadeleye omuz omuza destek vereceğiz. Sadece ekmeğimiz için değil, partimiz için de mücadele edeceğiz. Burada aramızda partili olan yüzlerce arkadaşımız var. Hem taşeron hem kadrolu olan yüzlerce arkadaşımız var. Onların hakkını yedirmeyeceğiz.”
KONYAALTI BELEDİYESİ’NDE EYLEM YAPAN İŞÇİLERE SEMİH ESEN’DEN DESTEK
Antalya’nın Konyaaltı Belediyesi’nde bugün 67 işçinin iş akdinin feshedilmesi üzerine, işçiler eylem kararı alarak Konyaaltı Belediyesi’nin önünde çadır kurdu. Eylem yapan işçilere Konyaaltı Belediyesi eski Başkanı Semih Esen’den destek geldi.
Daha önce işçilerin sürülmesi ile anılan Konyaaltı Belediyesi bu kez 67 işçinin iş akdini feshetti. Haklarını arayan işçiler ise eylem kararı alarak Konyaaltı Belediyesi’nin önünde çadır kurdu. Konu ile ilgili işçilere destek olmak isteyen Konyaaltı Belediyesi eski Başkanı Semih Esen, Konyaaltı Belediyesi’ne gelerek işçiler ile konuştu. İşçilerin yanında olduğunu ifade eden Esen, kamusallaştırmasız el atma davalarının belediyelere yük olduğunu dile getirdi.
İşçiler ile görüşen Konyaaltı Belediyesi eski Başkanı Semih Esen şu ifadelere yer verdi:
“Ben burada 5 yıl belediye başkanlığı yaptım. 5 yıl boyunca yaptığım bütün işlemler didik didik incelensin, bir sıkıntı bulurlarsa her türlü hesabı vermeye de hazırım. Hayatım boyunca hiçbir zaman perdenin arkasından seslenmedim. Hayatım boyunca hiçbir zaman kimsenin koltuğunun altından da konuşmadım. Şu anda burada sizlerle beraber sizin durumunuzu tespit etmek için buradayım. Hiçbir usulsüzlük, hiçbir yasaya aykırılık işe alınmanızda yok. Ve emin olun hukuk yoluyla bu davayı kazanarak işe geri alınmayı sağlayacaksınız. Bu konuda da ben sizleri yalnız bırakmayacağım. Ben avukatım belediye başkanlığı yaptığım için belediyeye karşı dava bakamıyorum. O yüzden avukat arkadaşlarım aracılığıyla hukuki yollarınızda sizin yanınızda olacağız. Ama tekrar söylüyorum ne benim ne de sizlerin yasaya aykırı, ahlaka aykırı parti ilkelerine aykırı en ufacık kusurunuz yoktur. Sizinle ilgili yapılan işlemlerde de herhangi bir yasaya aykırı işlem yoktur. Sizin maaşınızda bu belediyeyi batırmış değildir.
"KAMUSALLAŞTIRMASIZ EL ATMA DAVALARI BELEDİYELERE YÜK"
2022 yılında müfettişlerin yaptığı incelemede hepiniz o zaman burada çalışıyordunuz aynen şu cümle geçti: ‘Konyaaltı Belediyesi’nin 71 milyon lira borcuna karşılık 45 milyon lira alacağı vardır.’ Peki ne oldu ondan sonra? Kamusallaştırmasız el atma davalarını engelleyen yasa maddesi anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. Böyle olunca da bu alacaklardan dolayı belediyeye yönettiler. Biz bunu yönettik, avukatlarla konuştuk, ödeme planı çıkarttık. Birçok belediyenin taşınmazları bu nedenle satılıyor, bu sadece Konyaaltı Belediyesi’nin derdi değil. Kamusallaştırmasız el atma davalarının belediyelere yük olacağını, bunun ileride taşınamaz noktaya geleceğini ben, diğer bütün büyükşehir belediye başkanları defalarca kamuoyu önünde dile getirdik. Bu sizin günahınız değil, sizin maaşlarınız hiçbir belediyeye yük değil. İşe girişinizde de çalışmanızda da hiçbir yasaya aykırılık yoktur. Ben bu hukuki süreçte hepinizin yanında olacağım.” /ANTALYAGÜNDEM