Birçok vitamin ve mineralin vücudumuz için ne kadar gerekli olduğuna dair sıklıkla bir şeyler duyuyoruz. Fakat son zamanlarda adını daha fazla duyduğumuz "magnezyum" eksikliği halinde birçok sorunu tetikleyebiliyor.
Birçok insan, belli düzeylerde magnezyum eksikliği yaşamakla birlikte yapılan araştırmalar, insanların büyük bölümünün yeterli miktarda magnezyum tüketmediğini ortaya koydu.
Gelişmiş ülkelerde %10-30 aralığında nüfus bölümünün magnezyum eksikliği yaşadığı tahmin ediliyor.
Magnezyum, protein üreten, güçlü kemikleri destekleyen, kan şekerini ve kan basıncını kontrol eden ve sağlıklı kasları ve sinirleri koruyanlar da dahil olmak üzere 300'den fazla enzimin vücutta çok sayıda kimyasal işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olmak için gereklidir.
Magnezyum ayrıca kalbin atmasına ve kasların kasılmasına yardımcı olan bir elektrik iletkeni görevi görür.
Magnezyumun vücut için ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında, yeterince tüketmiyorsanız, sonunda birçok sağlık sorununa yol açabilir.
Ancak çoğumuz muhtemelen biraz magnezyum eksikliği yaşıyor olsak da, bu, yeterince aldığınızdan emin olmak için takviyelere ulaşmanız gerektiği anlamına gelmez. Aslında doğru bir planlama ile çoğumuz ihtiyacımız olan tüm magnezyumu yediğimiz besinlerden alabiliriz.
Magnezyum eksikliği olan çoğu kişiye teşhis konulamaz çünkü kandaki magnezyum seviyeleri, hücrelerimizde gerçekte ne kadar magnezyum depolandığını doğru olarak yansıtmaz.
Magnezyum seviyelerinizin düşük olduğuna dair işaretlerin ancak bir eksikliğiniz olduğunda belirginleşmesi de ilk aşamalarda bu eksikliğin fark edilmesini zorlaştırıyor.
Semptomlar zayıflık, iştah kaybı, yorgunluk, mide bulantısı ve kusmayı içerir. Ancak sahip olduğunuz semptomlar ve bunların ciddiyeti, magnezyum seviyenizin ne kadar düşük olduğuna bağlı olacaktır.
Kontrol edilmediği takdirde, bir magnezyum eksikliği, kardiyovasküler hastalık, osteoporoz, tip 2 diyabet, migren ve Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere bazı kronik hastalıkların riskinde artış ile ilişkilidir.
Vücudun besinleri emmesini zorlaştıran çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak sendromu gibi durumlar, sağlıklı bir diyetle bile sizi magnezyum eksikliğine daha yatkın hale getirebilir. Tip 2 diyabetli kişilerin de düşük magnezyum seviyelerine sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Herkes magnezyum eksikliği geliştirebilirken, çocuklar ve ergenler, yaşlılar ve menopoz sonrası kadınlar dahil olmak üzere belirli gruplar diğerlerinden daha fazla risk altındadır.
Ayrıca, gelişmiş ülkelerdeki insanların büyük çoğunluğu, kronik hastalıklar, bazı reçeteli ilaçlar (magnezyum seviyelerini azaltan diüretikler ve antibiyotikler gibi), mahsullerdeki magnezyum içeriğinin azalması ve işlenmiş gıdalardan yüksek diyetler nedeniyle magnezyum eksikliği riski altındadır.
Düşük magnezyum seviyeleri nedeniyle meydana gelebilecek birçok sorun göz önüne alındığında, diyetinizde yeterince aldığınızdan emin olmanız önemlidir.
Bir kişinin günlük tüketmeyi hedeflemesi gereken önerilen magnezyum miktarı, yaşına ve sağlığına bağlı olacaktır.
Ancak genel olarak, 19-51 yaş arası erkekler günde 400-420 mg alırken, kadınlar 310-320 mg'ı hedeflemelidir.
Çoğumuz ihtiyacımız olan tüm magnezyumu yediğimiz gıdalardan alabilecekken, belirli grupların (yaşlı yetişkinler gibi) ve belirli sağlık sorunları olan kişilerin magnezyum takviyesi alması gerekebilir. Ancak takviyelere başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Sert kabuklu yemişler, tohumlar, kepekli tahıllar, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler (lahana veya brokoli gibi), süt, yoğurt ve güçlendirilmiş yiyecekler gibi yiyeceklerin tümü bol miktarda magnezyum içerir. 30 gram badem tek başına yetişkinlerin günlük magnezyum ihtiyacının %20'sini karşılar.
Magnezyum ayrıca laksatiflerin yanı sıra bazı yaygın antibiyotikler, diüretikler ve kalp ilaçları dahil olmak üzere çeşitli ilaçların etkinliğini değiştirebilir. Bu nedenle magnezyum takviyelerine başlamadan önce bir doktora danışmanız önemlidir.
YAN ETKİLER
Magnezyum takviyeleri önerilen dozlarda güvenli olsa da, yalnızca önerilen miktarı almak önemlidir. Çok fazla almak, ishal, düşük ruh hali ve düşük kan basıncı gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Böbrek hastalığı olanların reçete edilmedikçe onları almamaları da çok önemlidir. SABAH