Bugün, 21 Nisan 2025 Pazartesi

ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA YENİ DÖNEM.. PLANLI SEZARYEN YAPILAMAYACAK

ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA YENİ DÖNEM.. PLANLI SEZARYEN YAPILAMAYACAK

Özel sağlık kuruluşlarında uygulamaya konulacak yeni düzenlemelerle, tıbbi zorunluluk bulunmayan planlı sezaryen doğumlara artık izin verilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı, normal doğumu teşvik etmek amacıyla önemli bir adım attı. Özel sağlık kuruluşlarında uygulamaya konulacak yeni düzenlemelerle, tıbbi zorunluluk bulunmayan planlı sezaryen doğumlara artık izin verilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i güncelleyerek işletme ve hizmet sunum standartlarını yükselten bir dizi düzenlemeye imza attı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık hizmetleri konusunda önemli düzenlemelere gidildi.

Tıp merkezinde planlı sezaryen yapılamayacak. Normal doğum yaptırılmak istenmesi halinde doğum ünitesi yapılması mecburi olacak.

ELEKTRONİK KAYIT VE BİLDİRİM ZORUNLU OLACAK

Ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezinde doğum ünitesi kurulmasına izin verilmeyecek. Doğum ünitesi giriş çıkışları kontrol edilebilir nitelikte ve genel sirkülasyondan uzak olmak üzere ameliyathaneye kolay ulaşılabilir konumda yapılacak. Doğum salonu en az 16 metrekare olacak.

Kayıtlar ve arşivler için günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, elektronik kayıt ve bildirim zorunlu olacak.

Tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendirmek amacıyla tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri yapılacak.

UYGULAMA İZİN BELGESİ ZORUNLU OLACAK

24 saat kesintisiz hizmet veren, uzman tabip kadro sayısı 10 ve üzeri olan tıp merkezlerinde acil ünitesi ile cerrahi müdahale birimi kurulabilecek. Cerrahi müdahalelerin, herhangi bir sebepten dolayı ikinci bir müdahaleyi gerektirmeyecek nitelikte olması şartı aranacak.

Uygulama izin belgesi alınması zorunlu olacak. İki ve daha fazla poliklinik birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülebilecek.

Muayenehanelerde başvurulacak tıbbi uygulamaların çerçevesi çağdaş tıp kurallarına uygun olacak. Tıp merkezinin bünyesinde yürütülen tıbbi laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetleri gerekli izin belgelerinin alınması şartıyla verilebilecek.

ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENDİ

Öte yandan, "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" güncellenerek 19 Nisan 2025 tarihli ve 32875 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Sağlıklı Bakanlığı, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programı kapsamında Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i güncelleyerek işletme ve hizmet sunum standartlarını yükselten bir dizi düzenlemeye imza attı. Yenilenen Yönetmelik ile tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarında sunulan sağlık hizmetleri konusunda kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirildi.

TIP MERKEZLERİNDE KALİTE VE STANDARTLAR YÜKSELTİLDİ

Tıp merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsünden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alması zorunlu tutuldu. Tıp merkezi bünyesinde açılacak doğum ünitelerine yönelik yeni kriterler belirlendi. Kayıtlar ve arşivler için, günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, elektronik kayıt ve bildirim zorunluluğu getirildi.

SAĞLIK HİZMETİ VE HASTA GÜVENLİĞİNE DAİR YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI

Hasta sağlığı ve güvenliğiyle doğrudan ilişkili tüm tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendiren tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri getirildi. 24 saat hizmet veren ve şartları sağlayan tıp merkezlerinde acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurulabilmesine imkân tanındı. Hangi cerrahi müdahalelerin tıp merkezinde yapılabileceğine dair standartlar güncellendi.

- Planlama ve kadrolara dair yeni hükümler getirildi

Yeni sağlık kuruluşu açılışı ve kadro taleplerinin değerlendirilmesi yıllık planlama kapsamına alındı.

- Özel sağlık kuruluşu sahipliği için ilave kriterler belirlendi

1219 sayılı Kanun kapsamında hekimlik mesleğinden yasaklı olan kişilerin tamamen; daha önce sahipliğinde ruhsat iptali gerçekleşen kişilerin ise 5 yıl süreyle yeni bir sağlık kuruluşu sahibi olması yasaklandı.

- Polikliniklerin tıp merkezine dönüşümü teşvik edildi

İki ve daha fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülmesine izin verildi, buna yönelik teşvik amacıyla birleşen ruhsat sayısı kadar kadro verilmesine imkân tanındı.

- Muayenehanelerde yeni Tıbbi Uygulama Çerçevesi Çizildi

Muayenehanelerde başvurulacak tıbbi uygulamaların çerçevesi çağdaş tıp kurallarına uygun olarak yeniden düzenlendi.

- Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine ilave kriterler eklendi

Fizik tedavi ve rehabilitasyon kurumları ile ünitelerinde sunulacak sağlık hizmetleri için bina ve fiziki şartları düzenleyen yeni kriterler getirildi. T.C. Sağlık Bakanlığı risk yönetimine dayalı, çoklu ve şeffaf denetim mekanizmaları geliştirmeye devam ediyor. /TRTHABER



  • Pazartesi 23.8 ° / 12 ° Güneşli
  • Salı 24.9 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 25 ° / 14 ° Güneşli