Bugün, 20 Nisan 2025 Pazar

POSASINDAN YAĞINA KADAR HAZİNE.. BU BİTKİNİN ÇÖPÜNÜ BİLE SATIYORLAR

POSASINDAN YAĞINA KADAR HAZİNE.. BU BİTKİNİN ÇÖPÜNÜ BİLE SATIYORLAR

Altı üstü bir bitki deyip geçmeyin. Bu bitkiyi eken 200 milyon liralık kazanç sağlıyor. Bir bitkiden çok daha fazlası posasından yağına kadar her damlası para ediyor. Üstelik çöpünü bile satarak para kazanıyorlar.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi ile birlikte Kayserili çiftçilere 250 ton aspir tohumu dağıtıldı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi 100 ton aspir tohumu desteği sağlandığını belirtirken yaklaşık 90.000 dekar alana 350 ton Aspir bir hasadı yapıldığını duyurdu. 10.000 ton aspirden yaklaşık 2,5 milyon litrelik yağ, 7.000 tonda posa elde edilmesi bekleniyor. 

KAYSERİ'DE BİR HAZİNE YATIYOR

İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, AA muhabirine verdiği röportajda çiftçilerin ürettiği ürünlere değer katmak amacıyla yeni projelerin Yolda olduğunu belirtti.2020 yılında Kayseri'de Aspir üretiminin 5000 dekar alanda 735.000 ton ile başladığını söyleyen Saklav, şu sözleri dile getirdi:

"Bakanlığımızın TAKE Projesi kapsamında nadasa bırakılan ve atıl arazileri tarımsal üretime kazandırarak çiftçilerimize yüzde 50, yüzde 75 hibe ile tohum verip, onların tarımsal üretimini artırmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında 2021 yılında 83 ton aspir temin ederek ekim alanımızı yaklaşık 17 bin 500 dekara, üretimimizi ise 2 bin 200 tona çıkardık. Bir ilçede başladık, 15 ilçeye ulaştık. 2022'de Büyükşehir Belediyesinin finansmanı ile 193 ton, özel sektör aracılığıyla ise 175 ton aspir tohumu temin edilerek, 75 bin dekar alanda ekimi yapıldı. Yaklaşık 8 bin ton aspir üreterek Türkiye'de birinci sıraya yükseldik."

2,5 MİLYON LİTRE YAĞ ÜRETİLİYOR

Saklav tarafından yapılan açıklama doğrultusunda 90.000 dekar alanda ekilen 10.000 ton aspirin 2,5 milyon litre yemeklik yağa dönüşmesi ile birlikte 7000 ton hayvan beslenmesinde kullanılan posaya dönüşmesi bekleniyor. Kaliteli ve tercih edilen Aspir yağının çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu söyleyen Saklav, yaklaşık 150 milyon TL değerinde yemeklik aspir yağı ile birlikte 50 milyon TL hayvan beslenmesinde kullanılan posa elde edileceğini söyledi.

Toplamda 200 milyon TL değerinde bitkisel kazanç sağlamayı hedeflediklerini belirten Saklav, “Bünyan, Felahiye ve Melikgazi ilçelerimizde faaliyet gösteren yağ işleme tesislerinde, bazı mahallelerimizde kurulan butik soğuk sıkım yağ işleme tesislerinde ve çiftçilerimizin kendi öz kaynakları ile temin ederek aile ihtiyacını karşıladığı soğuk sıkım yağ işleme makineleri kullanılarak aspir yağı ve posası çıkarılmaktadır.” dedi. Türkiye'nin her iline aspir yağı satışı yapıldığını ifade eden Saklav, çiftçilere destek sağlandığının altını çizdi.

ASPİR SIKIM TESİSİ KURULDU

2012 yılında Bünyan ilçesi Büyüktuzhisar Mahallesi'nde aspir sıkıntılarını ifade eden Onur Özşahin, boyu 800 ile 1000 dönüm arasında aspir ekimi yapıldığını söyledi. Çiftçilerden gelen ürünleri toplayarak kaydettiklerini ifade eden Özşahin, Kayseri ve çevresinde ekilen ürünleri aldıklarını dile getirdi.

Nevşehir, Aksaray ve bazen Mersin'den de ürün aldıklarını ifade eden Özşahin, yıllık 300 ile 400 tona yakın hammadde alımı yaptıklarını aktardı. Bunlardan %22 civarında yağ alımı yaptığını ifade eden Özşahin, “Yağı Türkiye'nin dört bir tarafına e-ticaret sitemiz üzerinden gönderiyoruz. Posayı da hayvan yemi olarak kullanıyoruz. Yüzde 24-26 arasında bir protein değeri var. Çok güzel hayvan yemi oluyor. Çok memnunuz. Aspirin sapını, samanını, küspesini, yağını, her şeyini kullanıyoruz. Hiç bir şekilde çöpe atmıyoruz." şeklinde konuştu. /KARAR



  • Pazar 22.7 ° / 11.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.8 ° / 12 ° Güneşli
  • Salı 24.9 ° / 13.2 ° Güneşli