Tarih: 15.09.2023 15:46

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN,, YÜKSEK KİRA FİYATLARINA ‘ARKADAŞ’ ÇÖZÜMÜ

Facebook Twitter Linked-in

Antalya’da üniversite öğrencilerinin kiralar yüksek olduğu için ev arkadaşı bulma yoluna gittiğini söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, önümüzdeki 15 gün boyunca ev fiyatlarının artabileceğini belirtti. Kiralar fazla yüksek olduğu için genelde eğilim 3 veya 4 kişi olarak beraber ev kiralama üzerine ya da ev arkadaşlığı konusu çok gündemde. Birisi evi kiralıyor ve odalarını kiraya veriyor. Ev arkadaşı alıyor.

Yurt İşletmecisi Funda Gökgöl ise özel yurtların fiyatları hakkında bilgi verdi:

Akdeniz Üniversitesi’nde 2023 – 2024 eğitim öğretim yılının ders kayıt ve harç ücreti yatırma işlemleri 25-29 Eylül tarihleri arasında yapılacak, öğrenciler ise 2 Ekim’de ders başı yapacak. Akdeniz Üniversitesi’ni kazanıp öğrenim hayatını Antalya’da sürdürecek öğrencilerin gündeminde şu sıralar ilk sıralarda konaklama yer alıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurt sonuçlarını açıklamasının ardından yükseköğrenim öğrencileri konaklama için ev fiyatları araştırmasına da başladı. Antalya’da son yıllarda yaşanan yoğun göç sonrası artan kira fiyatları nedeniyle öğrenciler yurtta mı yoksa evde mi konaklayacakları konusunda kararsızlık yaşıyor. Antalya’da öğrencilerin en çok tercih ettiği Kültür, Ahatlı, Gülveren, Pınarbaşı ve Uncalı Mahallerindeki güncel kira fiyatlar hakkında Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, Lider Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu.

KİRALAR YÜKSEK, ODA KİRALAMALAR BAŞLADI

Kiraların yüksek olması sebebiyle ilanlarda oda kiralama dönemi başladığını belirten Koçak, “Kültür bölgesi öğrenciyi bayağı bir süredir bekliyordu. Yaşanan depremlerden sonra o bölgede üniversiteler kapandıktan sonra fiyatlarda bir düşüş olmuştu. Üniversitelerin açılmasıyla ve yurt sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte şu anda Kültür ve Ahatlı bölgesine bir talep var. Fakat kiralar fazla yüksek olduğu için genelde eğilim 3 veya 4 kişi olarak beraber ev kiralama üzerine ya da ev arkadaşlığı konusu çok gündemde. Birisi evi kiralıyor ve odalarını kiraya veriyor. Ev arkadaşı alıyor. Mesela ilanlarda da artık öyle görünüyor. İlanlara girdiğinizde 2-3 bin lira gibi fiyatlar görüyorsunuz. Normalde o fiyatlara ev yok. Gözüken o fiyatlar oda fiyatı. Yoğunlukla şu an ev ve oda arkadaşı arama durumları var” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR ARTACAK

Önümüzdeki 15 gün boyunca öğrenci evlerine taleplerin artabileceğini aktaran ve fiyatlar hakkında bilgi veren Koçak, “1+1 eşyalı daireler minimum 10 bin liradan başlıyor. 2+1, 3+1 için de ortalama 15 bin lira rakamını telaffuz edebiliriz. İki öğrenci 2+1 daireyi 15 bin liraya tutarsa kişi başı 7-8 bin liraya tekabül ediyor. Ev arkadaşı sayısına göre ortalama kişi başı 5-10 bin lira arasında fiyatlar var. 2+1 veya 3+1 daireler olunca çok kişi bir arada tutuyor. Burada da ortalama kişi başı 7 bin lira gibi bir rakama denk gelebiliyor. Bu fiyatlar üniversiteye yakın bölgelerde geçerli diyebiliriz. Meltem tarafları da var, Meltem bir tık daha pahalı diyebiliriz. Elektrik, su gibi giderler ile kişi başı ortalama 7-8 bin liraya gelebilir. Bu fiyatlar da en uygun fiyatlardır genelde bu fiyatlardan başlar. Şu andan sonra yoğunluk bekliyoruz. Önümüzdeki 15 gün boyunca üniversite çevresindeki eşyalı kiralık dairelere talep bekliyoruz. Bu talebin olması da arz-talep dengesinden dolayı fiyatların da artışına sebep olacaktır” şeklinde konuştu.

Yurt işletmecisi Funda Gökgöl ise kira fiyatlarının yanı sıra yurt tercih edecek öğrenciler için de yurt seçimi konusunda önemli bilgiler verdi.

ORTALAMA 7 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Türkiye’deki özel yurtların fiyatları ve fiyatların değişkenliği hakkında bilgilendirme yapan Gökgöl, “Türkiye bazında yurtlarımız 7 Bin Liradan aylık konaklamalarımız başlıyor. Tabi bunun ucu bucağı yok. Vermiş olduğu hizmet kalitesine göre 14 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bunun daha üstü de olabilir. O zaman da tabi çok farklı hizmetler sunmaktadır.  Bu fiyatları belirleyen etkenler en başta kaç kişi kaldığı. Biri tek başına kalmak istiyorsa tabi bu ücretler 10-11 bin liradan başlıyor. 15- 16 bin bandına çıkıyor. Eğer çoklu oda paylaşımına gidiyorsa o zaman da 7 bin ila 10 bin lira arasında değişken oluyor. 2 kişilik, 3 kişilik. Özel yurtlarda zaten 4 kişinin üzerinde oda çok nadir bulunmaktadır. Geçen seneye oranla fiyatlar yüzde yetmiş sekiz oranında arttı. Bu da aslında işletmeciyi zorluyor. O yüzden birçok işletmeci arkadaşlar akşam yemeğini devre dışı bırakmak zorunda kaldılar. Çünkü artık buna güçleri yetmiyor. Gıda sektöründeki gelen orantısız artışlar mecburen Yurtçu arkadaşlarımız sadece sabaha kahvaltısı ile hizmet vermeye zorluyor. Ücretlerin içeriğinde muhakkak sabah kahvaltısı oluyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlarımızda sabah kahvaltısı verme zorunluluğu var. Elektrik, su giderleri, internet giderleri ve tabi ki ısınma binanın sunmuş olduğu temizlik hizmeti dahilinde oluyor. Bunlar bütün ücretleri kapsıyor. Ekstra bir ücret alınmıyor. Geçen yıl ki fiyat aralıkları 40 bin lira ile başlıyordu. 40 bin – 60 bin arasındaydı. Bu yılda fiyat aralığı 70 bin ve 100-110 bin aralığında değişiyor. Yüzde yetmiş sekiz tekabülüne bu denk geliyor” dedi.

 “DAHA KONFORLU ORTAM BEKLİYORLAR”

Öğrenci ailelerinin özel yurtlara karşı tutumu hakkında konuşan Gökgöl, “Veliye göre değişiyor. Yani günümüzde veliler daha doğrusu öğrenciler her şekliyle daha konforlu ortam bekliyorlar.  Bu konforlu ortamı da bekleyen öğrencilerin de maddi imkanları elverdiği için kesinlikle bir şikayetleri söz konusu olmuyor. Hatta yurtları tercih etmeyip bireysel ev kiralama yöntemini daha çok tercih ediyorlar. Dar gelirli velilerimiz ise tabi ki yakınıyorlar. Bütçenin yetmediğinden şikayet ediyorlar.  Fakat diğer tarafta da işletmeci personel giderleri, kira giderleri, elektrik-su giderleri arttığında ciddi anlamda eziliyor. Her birini toparladığımız zaman her iki tarafta mutsuz oluyor. Çünkü gerçekten bir öğrenci açısından bakıldığında bu fiyatlara barınma imkanı sağlamak oldukça zor. Ailenin 1 çocuğu varsa sorun değil ama birden çok okuyan aile bünyesinde geçindirmek zorunda kalıyorsa inanın gerçekten zor” ifadelerine yer verdi.

KONUMA GÖRE FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Özel yurtların bulunduğu konuma göre fiyat değişkenliği gösterebileceğini aktaran Gökgöl, “Muhite göre değişiklik gösterebiliyor.  Herhangi bir ilin seçkin muhitlerinde kira giderleri veya konaklama giderleri haliyle yüksek olabiliyor. Üniversitenin yakınlık veya uzaklıkla pek alakası olduğunu sanmıyorum.  Bizlerin gözüne çarpan böyle bir durum söz konusu değil. Ama emlak sektöründe her yerde olduğu gibi binanın bulunduğu konuma göre tabi ki fiyatı daha fazla olabiliyor” dedi. /LİDER - Hayrettin SÜRAL




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —